top of page

PER UNA UNIVERSITAT LGTBIQ+

Volem desenvolupar i garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, transgèneres, intersexuals, queers, no binaries, etc. (LGBTIQ+) i evitar situacions de discriminació i violència, per a assegurar que a la Universitat de Barcelona es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. Sabem que la discriminació per motius d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere pot afectar diversos àmbits de la vida de qualsevol persona. Per això, s’han de promoure conjuntament mesures de protecció, de suport i de recerca per a la visibilitat de les persones LGTBI i desenvolupar mesures per evitar-ne la discriminació i promoure’n la sensibilització en el nostre entorn universitari. El respecte a la  diversitat sexual i afectiva, la identitat de gènere i els diferents models de família són valors que volem continuar promovent. La universitat ha ser un espai segur per a tothom.

Les nostres propostes de treball són:

​

  • Treballar perquè s’apliquin els Principis de Yogyakarta sobre l’aplicació de la legislació internacional de drets humans en relació a l’orientació sexual i la identitat de gènere (2006), que estenen explícitament els drets de la Declaració Universal dels Drets Humans a les persones homosexuals, bisexuals, transexuals i transgènere, als efectes de la interpretació dels drets humans a la legislació internacional.

  • Vetllar per l’aplicació de la normativa de la Generalitat de Catalunya a l'àmbit universitari regulada per la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

  • Promoure i difondre bones pràctiques a la Universitat de Barcelona a través d’eines com la Guía para la incorporación de la diversidad sexual y de género en las universidades catalanas a partir de la Ley 11/2014 publicada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

  • Promoure iniciatives conjuntes amb altres universitats: Red Interuniversitària LGTBI, Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (IIEDG), Xarxa Vives, Red LIESS, Red Iberoamericana de Educació LGBTI, etc.

  • Incorporar activitats per a la no-discriminació per raons d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere a l’àmbit universitari: realització de jornades universitàries de sensibilització i visibilitat, programes de formació del PDI i PAS,  esdeveniments culturals, projectes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica, recursos didàctics i fons documentals en l’educació. 

  •  Centrar l’atenció en la situació de les persones trans*, intersexuals o amb expressions de gènere diverses, ja que són especialment susceptibles de rebre violències i discriminacions en el context universitari, rebutjant una perspectiva patologitzant cap a aquestes realitats.

bottom of page