top of page

QUÈ HEM FET FINS ARA?

A través de la lluita diària i col·lectiva a les nostres aules i facultats des del 2011 i de la nostra presència al Comitè d’Empresa des de 2012, hem aconseguit que avui hi hagi un consens ampli, entre la comunitat universitària, sobre el fet que la precarització laboral és un problema fonamental i estructural de la UB. Els últims 4 anys de treball de la candidatura TransFormem UB en el Comitè d’Empresa ens avalen per mantenir-hi una forta presència i continuar treballant per les condicions laborals i la dignitat del PDI laboral de la UB. 

Amb el nostre treball hem aconseguit:

  • Donar vida a l’espai assembleari TransFormem UB, connectant les reivindicacions i les accions impulsades per les assemblees amb la informació que s’obté a través del Comitè d’Empresa. 

  • Dinamitzar el Comitè d’Empresa, participant proactivament en totes les iniciatives i tasques que s’hi desenvolupen, convertint-lo en una eina útil per les treballadores

  • Impulsar que el Comitè d’Empresa disposi d’una advocada especialitzada en dret laboral i contenciós administratiu, que ens ha acompanyat en les reunions amb l’equip rectoral i en el treball al Comitè, assessorant-nos en les nostres propostes i dotant de cobertura legal el PDI en casos de conflicte laboral amb l’empresa. 

  • Impulsar un pla d’identificació i regularització del professorat associat estructural i aconseguir la seva aprovació per part del Comitè d’Empresa.

  • Potenciar l’obertura d’una mesa de negociació amb l’equip rectoral per l’aplicació del pla del reconeixement i la regularització del professorat associat estructural.

  • Proposar i aconseguir un pla de regularització del professorat associat anterior a 2007 que, malgrat no va incloure a tothom, com nosaltres preteníem, sí que va permetre que una part del col·lectiu obtingués una plaça d’agregat.

  • Defensar un augment salarial per a tot el professorat associat, tot aplicant el canvi de categoria de tipus 1 a tipus 4 en el rang salarial que estipula el Conveni Col·lectiu (1.456 euros mensuals i 19.683 anuals).

  • Treballar perquè les convocatòries de places incloguin el reconeixement com a mèrit de les tasques desenvolupades a la pròpia Universitat, en especial la tasca docent.

  • Recolzar les reivindicacions dels/de les investigadors/es predoctorals davant el rectorat i la Mesa d’Universitats i participar de les seves mobilitzacions.

  • Donar suport a l’aplicació a la UB de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), que suposa un augment salarial, una limitació en la seva dedicació docent i la renovació d’un quart any de contracte.

  • Defensar i aconseguir l’acceptació de les acreditacions ANECA per accedir a concursos de lector i agregat a la UB.

  • Impedir l’aplicació de la LUC pel que fa a l’obligatorietat de la desvinculació contractual per accedir a concursos i aconseguir-ne una flexibilització en forma d’estades de recerca. Malgrat això, som crítics amb la necessitat de desvinculació, especialment en un context on les noves tecnologies permeten participar i treballar en grups de recerca d’altres universitats sense necessitat de fer estades llargues,  facilitant, així, la conciliació familiar i les cures.

  • Reivindicar que els lectors imparteixin un màxim de 18 crèdits per curs en comptes dels 24 actuals, tal i com permet la llei, eliminant el greuge comparatiu amb els lectors d’altres universitats catalanes.

  • Impulsar des del Comitè d’Empresa una campanya de demandes judicials del professorat associat estructural, que ha evidenciat el frau de llei en la seva  contractació.

  • Participar en la Comissió d’Igualtat delegada del rectorat en l’elaboració del Protocol de la Universitat de Barcelona per a la prevenció, detecció i actuació contra les situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe, identitat de gènere o orientació sexual, així com d’altres conductes masclistes.

  • Elaborar un Procediment per al canvi de nom de les persones transsexuals i transgènere de la comunitat UB.

  • Convocar mobilitzacions i vagues decidides de manera assembleària a nivell UB per denunciar la situació de precarietat que viu el PDI laboral, tot aconseguint sinèrgies amb l’estudiantat.

  • Impulsar mobilitzacions i vagues a nivell de totes les universitats catalanes, establint una estructura de traspàs d’informació i de coordinació de les accions entre els col·lectius de professorat de totes elles.

  • Organitzar altres accions de protesta per donar visibilitat als problemes estructurals i la precarietat a la UB, com la recollida de signatures i el vídeo #laUBexplota, les campanyes “Apadrina una associada”, “portem una carabassa a l’AQU”, la “Keka i les eleccions al rectorat”, el “Judici popular a la UB” o una reclamació col·lectiva a fi de negociar amb l’equip de govern l’estabilització del professorat temporal, les condicions salarials i la continuïtat d’una carrera docent i investigadora. 

  • Difondre a través de la nostra presència als mitjans de comunicació les problemàtiques a la UB i altres universitats catalanes relacionades amb la precarització de les condicions laborals i la manca de places d’estabilització.

  • Elaborar un argumentari de desenmascarament de la fal·làcia del discurs de la meritocràtica i la igualtat d’oportunitats tant a la nostra societat com a la UB en particular.

  • Plantar cara amb posicionaments públics i mobilitzacions contra la repressió i a favor de l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública: “La Pública a Judici”, “Desemmascarem el Feixisme”, “Som 27 i més” i “Síndics de l’1 d’octubre”.

ALGUNES DE LES NOSTRES CAMPANYES PASSADES

CAMPANYA DE RECOLLIDA DE SIGNATURES

Per l'eradicació de l'explotació laboral del professorat associat a la Universitat de Barcelona!

A la UB hi ha uns 2.000 professors associats, prop d'un 40% de la plantilla. Encadenem contractes temporals i cobrem entre 300 i 500 euros al mes per fer entre la meitat i tres quartes parts de les classes d'un professor titular, que en cobra 2.500. Amb aquest vídeo l'Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona (APR) volíem denunciar la situació, que forma part del desmantellament de la universitat pública i la implantació del model d'universitat-empresa, i recollir signatures a favor de la regularització dels nostres contractes i la dignificació de les nostres condicions laborals.

ANTIGA CANDIDATURA AL COMITÈ D’EMPRESA TRANSFORMEM UB (2016)

captura-de-pantalla-2014-02-20-a-las-15-

CAMPANYA "APADRINA UN ASSOCIAT"

El sou d'un professor associat no arriba al mínim. Amb aquesta campanya volíem denunciar aquesta injustícia i buscar padrins que ajudessin a aquest col·lectiu a arribar a final de mes. 

Pots trobar més informació al següent enllaç!

diari_suec.JPG

HEM INTERNACIONALITZAT LA NOSTRA PROBLEMÀTICA

Vam aconseguir que a Suècia es fes ressò de la precarietat a la qual s'enfronten els investigadors espanyols, un exemple és l'article anomenat "Forskarflykt från Spanien i krisens kölvatten", traduït al català: "Un investigador s’escapa d’Espanya arran de la crisi". Si parles suec, pots llegir l'article al següent enllaç. El traductor també et pot ajudar a entendre-ho.

HEM PORTAT ELS NOSTRES PROBLEMES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ CATALANS

Amb les nostres accions, hem aconseguit que els nostres problemes i les nostres inquietuds arribin a diferents mitjans de comunicació catalans. Podeu trobar els diferents articles als següents enllaços:

College Campus
bottom of page