top of page

PER UNA UNIVERSITAT DEMOCRÀTICA, EN CATALÀ I COMPROMESA AMB ELS PRINCIPIS DEMOCRÀTICS

La universitat ha de ser una institució profundament democràtica i compromesa amb la democràcia al conjunt de la societat. L’autonomia universitària és sistemàticament vulnerada a través de la fiscalització de les decisions per part d’un Consell Social aliè a la institució i vinculat alguns poders empresarials enlloc de representar el teixit social. La falta d’autonomia del sistema universitari també es fa palesa amb el poder que s’atorga a les agències d’acreditació del PDI (que funcionen com a fre de la seva estabilització); amb els plans de contractació de PDI com el Serra-Húnter en què els tribunals són intervinguts pel govern o amb l’increment del finançament de la recerca provinent de la banca i l’empresa privada. Des de TransFormem UB defensem una Universitat que garanteixi la creació i el debat d’un saber que respongui a les necessitats socials i col·lectives i en el que l’orientació de la investigació no quedi condicionada pels interessos del mercat

​

Considerem a més que a les nostres universitats la democràcia també queda tocada quan la ponderació de vot, els percentatges de representivitat o la presència de determinats col·lectius en diferents òrgans universitaris queda supeditada a la jerarquia universitària. Per il·lustrar aquesta situació només cal veure com en les eleccions rectorals el vot del PDI doctor permanent pondera el 51%, el de l’alumnat un 30%, el del PAS un 10% i el de l’altre PDI -en que es trobaria la majoria del PDI laboral- només pondera el 9%. Aquestes situacions de desigualtat es reprodueixen en altres situacions, com en el percentatge de representativitat a les juntes de facultat i en la capacitat de vot dels no doctors en els departaments. Tot plegat fa evident que són aquelles categories laborals que gaudeixen de millors condicions laborals (a la vegada que acumulen més poder) les  que determinen enormement les decisions universitàries.  

​

Més enllà de la necessitat de fer de la Universitat una institució més democràtica internament, creiem que és necessari que la UB tingui un compromís absolut amb la democràcia i els drets fonamentals. La situació de Catalunya i la repressió que ha viscut el professorat universitari i les estudiants que han defensat la universitat pública i el dret a l’autodeterminació fa avui molt necessari que la Universitat de Barcelona com a institució es comprometi amb la defensa de drets democràtics fonamentals, com ara la llibertat d’expressió i el dret a la protesta. Enfront la criminalització dels qui protesten i s’organitzen, reclamem que la Universitat de Barcelona prengui partit i tingui una postura clarament antirepressiva.

​

En el marc de la defensa de la universitat democràtica veiem la necessitat vetllar perquè el català sigui llengua vehicular del nostre sistema universitari. En aquest sentit, es fa necessari que la universitat vetlli per la presència i promoció de la llengua i que de manera imprescindible, s’asseguri que tot el PDI pugui tenir garantida formació en llengua catalana.

Les nostres propostes de treball són:​

​

  • Treballar perquè es revisi la norma de ponderació de vot per als col·lectius que participen dels processos electorals a la universitat, reclamant la modificació de la Llei Orgànica, si cal.

  • Garantir normativament la possibilitat que tot el PDI amb contractes a temps indeterminat pugui ser candidat a rector o rectora, igual que per als altres càrrecs unipersonals.

  • Ampliar al màxim la dotació de contractes de Lector i Agregat UB en detriment del programa Lector Serra Hunter. El programa Serra Hunter hauria de quedar limitat a situacions de captació de talent internacional excepcional i no per cobrir les necessitats de promoció interna del professorat (acreditat i amb llarga experiència docent).

  • Treballar i prendre partit per assegurar els drets polítics de la comunitat universitària: el dret a la llibertat d’expressió, el dret a vaga i el dret a la protesta. Posicionar-se i prendre accions legals i polítiques davant la repressió política envers el professorat i la comunitat universitària. Treballar perquè el Comitè d’Empresa i altres òrgans de la Universitat de Barcelona es posicionin i reclamin l’absolució del professorat i de la resta de la comunitat universitària que pateix persecució política. 

  • Assegurar que el Comitè d’Empresa i altres òrgans de la Universitat de Barcelona estan al costat dels membres de la comunitat universitària que han estat represaliats per exercir els seus drets fonamentals. La universitat els ha d’oferir suport i acompanyar-los en el procés judicial.

  • Denunciar la vulneració de la llibertat de càtedra i de la llibertat d’expressió del professorat de la Universitat de Barcelona. 

  • Treballar pel compromís de la Universitat de Barcelona, del Comitè d’Empresa i de la comunitat universitària de combatre i fer front el feixisme i l’extrema dreta, assegurant que la Universitat de Barcelona és un espai segur, tolerant, inclusiu i garant dels drets i les llibertats.

  • Vetllar perquè la Universitat de Barcelona potenciï que el professorat tingui dret a la formació en llengua catalana i perquè pugui realitzar la seva recerca i la seva docència en català.

bottom of page