top of page

PER UNA UNIVERSITAT COMUNITÀRIA I PRESENCIAL

La pandèmia de la COVID19 i els confinaments s’han utilitzat per justificar l’enèsima envestida de l’agenda neoliberal per les universitats. A curt termini ha suposat un impacte important en el funcionament de la Universitat de Barcelona. La docència online ha comportat una disminució de la qualitat docent i un sobrecansament d’un professorat sobre el que ha recaigut la responsabilitat de sostenir el funcionament dels cursos i al que amb prou feines se’ls ha dotat de recursos per fer-ho, impedint tota possibilitat de conciliar la vida laboral amb la personal i familiar.


Ens trobem, però davant el perill que la docència a distància hagi arribat per quedar-se. L’agenda neoliberal troba en la modalitat docent a distància una reducció de despeses, que són assumides pels treballadors (llum, aigua, connexió telefònica i a internet i dispositius). Obre la porta a l’empresa privada, per externalització de plataformes online i afavoreix l’acumulació gratuïta de dades als monopolis del capitalisme medial (Microsoft, Google, etc.).

La pandèmia virtual precaritza encara més el professorat temporal, especialment els associats, ja que acaben treballant a tots els efectes com a falsos autònoms, tot aportant un gran esforç laboral i personal sense garanties de continuïtat. A més, permet la substitució del professorat mitjançant la difusió diferida de classes gravades, augmenta les ràtios i possibilita el control de càtedra. Accentua la dimensió mercantil de la docència en la conversió de l’estudiantat en clientela global. També, accentua la bretxa social en l’estudiantat -ja que la diferència en l’accés a dispositius i connexió a internet esdevé decisiva- així com la de gènere, donades les dificultats per conciliació familiar i de cures. A més de generar una major inseguretat en les plantilles, ja que fa obsolets els acords de convenis col·lectius, com ara la càrrega horària del professorat, desmantella la vida universitària al desintegrar els espais de convivència, dilueix la capacitat associativa del professorat i l’estudiantat i fomenta l’aïllament i la competitivitat.


Cal advertir, doncs, dels problemes de la docència online en una universitat amb alta precarització del professorat, així dels perills d’una implementació definitiva de modalitats a distància a la universitat pública.

Les nostres propostes de treball són:

  • Exigir la comptabilització d’hores extres del professorat (adaptació de materials docents, increment de correus electrònics) i la no penalització de la disminució de la recerca degut al confinament i tancaments de laboratoris i biblioteques.

  • Negociar a través del Comitè d’Empresa unes mesures, més enllà del Plan “MeCuida”, que possibilitin la correcta realització del confinament dels infants d’aquells treballadors/es que estan subjectes a l’aïllament obligatori, per exemple reduint la càrrega de gestió i recerca mantenint el salari complet.

  • Que es garanteixi que no se superen les hores de dedicació laboral del professorat, la conciliació familiar i el dret a la desconnexió digital.

  • Que es computin i pal·liïn els costos en salut per sobreexposició a les pantalles.

  • Que es garanteixi a tot el professorat l’accés a ordinadors, càmeres i altres eines necessàries per desenvolupar les seves tasques.

  • Vetllar per tal que s’apliqui el que estableix el Real Decreto-ley 28/2020, de 22 de setembre, per tal que es detallin les condicions del teletreball, amb l’inventari dels mitjans, equips i eines de treball (inclosos consumibles i mobiliari), les despeses per treballar a distància (la quantia, la forma i el moment de compensació, que, obligatòriament, ha d’abonar l’empresa), l'horari de treball i la disponibilitat acordada, el percentatge de teletreball i el treball presencial, el lloc on es vol desenvolupar el teletreball, la durada de l'acord, els terminis en cas de revertir el teletreball i els mitjans de control empresarial de l’activitat, les instruccions de l’empresa sobre protecció de dades i seguretat de la informació. L’empresa ha de lliurar als representants dels treballadors còpia de tots els acords signats i remetre’ls a l'oficina d'ocupació.

bottom of page