top of page

PER UNA UNIVERSITAT ANTIRRACISTA I DIVERSA

La Universitat de Barcelona, en tant que una de les principals institucions de Catalunya, ha d’estar connectada amb la realitat social i representar-ne la seva diversitat. Això implica fer esforços perquè l’estudiantat i professorat de la universitat siguin una mostra mínimament representativa del que és la societat catalana en qüestions de gènere, ètnia i classe social.

En aquest sentit, és destacable que no totes les persones parteixen de les mateixes condicions per accedir a treballar com PDI. La formació universitària ja suposa un espai d'exclusió per l’estudiantat degut al preu de les matrícules o les escasses i precàries condicions de les beques i contractes predoctorals. Una exclusió que es reprodueix en la precarització del professorat associat, es fa més difícil de sostenir si les persones estan travessades per condicions de classe, de gènere, de racialització i de diversitat funcional. En aquest sentit es fan necessàries polítiques laborals compensatòries que garanteixin l’accés de tot el PDI a la universitat sota unes condicions laborals dignes. La universitat ha de ser, doncs, un espai lliure de discriminacions de determinats col·lectius que ja estan vulnerabilitzats en les nostres societats. 

Les nostres propostes de treball són:


El compromís amb l’antiracisme:


  • Treballar perquè la universitat sigui un espai o no es tolerin expressions i conductes racistes. Prendre mesures i denunciar aquestes conductes, tant en l’espai docent com laboral.

  • Actuar i tenir un paper actiu contra els delictes i expressions d’odi i intolerància contra col·lectius històricament discriminats i oprimits al si de la Universitat.

  • Treballar perquè el professorat tingui la capacitat d’incloure una mirada decolonial en els seus plans docents i en la seva recerca.

  • Exigir a la Universitat de Barcelona que aporti dades sobre l’accés a la carrera acadèmica per a les persones racialitzades, indagant si hi ha més condicions precàries entre elles. L’accés a aquest tipus d’informació seria clau per dissenyar les mesures necessàries per garantir l'accessibilitat en igualtat de condicions.

  • Treballar pel compromís de la Universitat de Barcelona, del Comitè d’Empresa i de la comunitat universitària contra el feixisme i l’extrema dreta, assegurant que la universitat és un espai segur, tolerant, inclusiu i garant dels drets i les llibertats.

​

El compromís amb una universitat diversa i no capacitista: 


  • Treballar i exigir perquè la Universitat de Barcelona inclogui una quota del 7% del PDI laboral per a persones amb diversitat funcional. L’accés al treball a la universitat de persones amb discapacitat o també denominada diversitat funcional està molt lluny del mandat d’inclusió de la Ley Orgánica de Universidades. Només un 0,7% del PDI de 55 universitats públiques són persones amb diversitat funcional, davant el 2 % estipulat legalment segons la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público.

  • Exigir que siguin públiques les dades sobre PDI laboral amb diversitat funcional respectant-ne l’anonimat. A la Universitat de Barcelona actualment es desconeix la quantitat de PDI amb diversitat funcional degut a la falta de transparència en aquest punt. A l’última publicació de les xifres de la Universitat de Barcelona ni tan sols hi consta la paraula discapacitat o diversitat funcional. ( http://www.ub.edu/gtr/documents/xifres/UBenXifres_CAT.pdf)

  • Proposar i treballar per la creació d’una Comissió avaluadora sobre la reserva de places i altres mesures d’acció positiva respecte del personal PDI amb diversitat funcional. 

  • Treballar perquè la Universitat de Barcelona ofereixi recursos per donar suport material i informatiu al professorat amb diversitat funcional. 

  • Treballar perquè la Universitat de Barcelona ofereixi formació i assessorament al PDI perquè pugui atendre de forma adequada als estudiants amb diversitat funcional.

  • Vetllar perquè la Universitat de Barcelona desenvolupi mesures de suport a la mobilitat, d’accés al centre de treball i d’adaptació del lloc de treball a petició de la persones afectades i d’acord amb les necessitats específiques. 

  • Vetllar perquè la Universitat de Barcelona desenvolupi mesures perquè les persones amb diversitat funcional puguin tenir els suports personals i materials per al desenvolupament de la seva funció docent i investigadora.

  • Reservar per a PDI laboral amb diversitat funcional d’una quota de les ajudes dirigides a la formació del professorat universitari, a la mobilitat per fer recerca i ajudes a la recerca en general atorgades per la universitat.

bottom of page