top of page

PERSONAL INVESTIGADOR EN FORMACIÓ (PREDOCS)

El personal investigador predoctoral, tot i ser essencial pel funcionament de la universitat, ha sigut tradicionalment el gran oblidat en els Comitès d’Empresa. Arran de la inacció de les universitats catalanes en el moment de la publicació de l’EPIF (Estatut del Personal Investigador en Formació, RD 103/2019, d’1 de març), les investigadores predoctorals es van organitzar per exigir-ne el compliment i reclamar unes condicions laborals dignes. Tot i que l’aplicació de part de l’EPIF va suposar una millora considerable per moltes investigadores predoctorals en termes retributius, encara queda un llarg camí per recórrer. A més, no podem oblidar totes les companyes que han de realitzar la seva tesi doctoral sense contracte o amb contractes fraudulents com a PAS o professores associades. Des de TransFormem UB, volem donar per fi veu a les investigadores predoctorals i que així puguin portar els seus problemes i inquietuds al Comitè d’Empresa. 

Les nostres propostes de treball són:

​

  • Aconseguir l’equiparació de tots els contractes amb finançament públic. Actualment existeix un greuge comparatiu entre les investigadores predoctorals en funció de l’ens finançador del seu contracte. Això es deu a que els contractes predoctorals provinents del Ministeri preveuen una durada de 4 anys, tal i com marca l’EPIF (RD 103/2019, d’1 de març), mentre que els contractes que depenen de la Universitat de Barcelona (PREDOCS-UB) i la Generalitat (FI-DGR i FI-SDUR), només de 3 anys.  Des de TransFormem UB treballarem perquè tots els contractes predoctorals, tant els vigents com els que vindran, tinguin una durada de, com a mínim, 4 anys, tot i que creiem que aquests contractes haurien de tenir una durada equivalent al temps necessari per a completar la tesi doctoral. 

  • Garantir que no es redueixin el nombre de contractes PREDOCS-UB. Darrerament la UB s’ha compromès a convocar d’ara en endavant contractes de 4 anys (PREDOCS-UB), tot i que molt probablement això posi en compromís el nombre de contractes que s’oferiran,  que ja de per sí és insuficient. 

  • Exigir l’augment del nombre de contractes predoctorals. Actualment la majoria de les investigadores predoctorals es troben sense contracte tot i que moltes d’elles es dediquen a temps complet a la realització de les seves tesis. La manca de contractes predoctorals també fomenta la contractació fraudulenta d’investigadores predoctorals com a PAS o professores associades. Aquesta no pot ser la solució per a doctorandes que no han pogut obtenir cap contracte predoctoral competitiu. Des de TransFormem UB, apostem per canviar les dinàmiques elitistes actuals, on la nota acadèmica sigui el factor més important en les convocatòries d'ajuts per contractar predoctorals, i que altres aspectes ponderin més. 

  • Garantir l’aplicació de les pròrrogues vinculades a la Covid-19 de tots els contractes que acaben abans del 21 d’abril de 2023. A més, treballarem perquè totes les pròrrogues siguin de com a mínim 5 mesos.  

  • Lluitar perquè les pròrrogues per la Covid-19 s’apliquin a totes les investigadores predoctorals que estaven contractades durant l’estat d’alarma de 2020. La pandèmia de la Covid-19 va impactar greument en la planificació i desenvolupament de les tesis doctorals, independentment de la data de finalització del contracte 

  • Reduir el cost de la matrícula de doctorat fins aconseguir la seva supressió. La universitat es beneficia de la tasca que desenvolupen les doctorandes, la qual és imprescindible per l’obtenció de fons per la investigació. Per tant, creiem que és inadmissible que es cobri una matrícula de doctorat.  

  • Dissenyar mecanismes per evitar pràctiques abusives per part dels o de les supervisores de tesi o d’altres membres del departament, els quals es troben en una posició de poder en relació a les doctorandes. Garantir mecanismes de suport i ajut psicològic pels problemes de salut mental com estrès, ansietat o depressió que poden sorgir com a conseqüència de la realització de la tesis doctoral.  

  • Tallar d’arrel la sobrecàrrega docent a la qual les investigadores predoctorals estan sotmeses, així com garantir una adequada formació com a docent. Tal i com es diu en l’EPIF, les doctorandes només poden actuar com a suport a la docència i no com a força docent, com passa en molts departaments de la UB. 

  • Garantir l’aplicació de les actualitzacions salarials dels contractes predoctorals. Els salaris de les investigadores predoctorals es fixen, segons l’EPIF, a partir de les taules salarials del conveni de personal laboral de l’Administració General de l’Estat. Tanmateix, des de l’aplicació del primer augment salarial de 2019, els sous de les predocs no han sigut actualitzats, tot i els increments retributius aprovats des de llavors (0,25% al juliol de 2019, 2% al 2020 i 0,9% el 2021). 

  • Reivindicar el dret de les investigadores predoctorals a cobrar triennis.  

  • Exigir el dret de les investigadores predoctorals a cobrar la indemnització per finalització de contracte.  

  • Crear sistemes per quantificar les hores que treballen les doctorandes i, en el cas de sobrepassar les hores indicades en el seu contracte, exigir el cobrament de les hores extres. L’alta competitivitat dins la carrera acadèmica promou que les investigadores predoctorals hagin de treballar fins a dotze hores diàries i durant els caps de setmana per tal de poder complir els estàndards, del tot irrealitzables en les condicions actuals dels contractes, per més poder aconseguir en acabat una plaça postdoctoral.  

  • Vetllar perquè les properes Llei d'universitats (LOSU) i Llei de la Ciència (LCTI) promoguin una carrera acadèmica amb unes condicions laborals i materials dignes que permetin que totes les investigadores puguin dur a terme les seves recerques.

bottom of page